CEVI ELNÖKSÉGI ÜLÉS BRÜSSZELBEN

CEVI ELNÖKSÉGI ÜLÉS BRÜSSZELBEN

posted in: Hírek | 0

A CEVI, vagyis az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetsége november 10-én tartott Brüsszelben elnökségi ülést, ahol Vindependentet, mint magyarországi tagszervezetet, elnökünk, egyben a CEVI elnökségének pénzügykért felelős tagja, Wille-Baumkauff Márta képviselte.

A megbeszélés témái között a szervezet 2016. évi költségvetésén túl kiemelten szerepelt a borokra vonatkozó kötelező jelölési szabályok tervezett módosítása, mellyel a jelenleg kötelező alkohol-tömegszázalékon túl a kalóriatartalom jelölését is kötelezővé tennék. Egyes söripari szereplők már jelenleg is, egyelőre önkéntesen feltüntetik ezt az értéket, Thomas Montagne (a képen jobbról a hatodik) a CEVI elnöke viszont az illetékeseknek annak érdekében írt levelet, hogy a bort e szempontból sem kezeljék egy kalap alatt az ipari terméknek számító sörrel, alkoholos üdítőitalokkal (az ún. alcopop-okkal) és röviditalokkal. A bor ugyanis mezőgazdasági termék, számos országban a kultúra része, a bortermelők hozzájárulnak a kultúrtájak és a környezet megóvásához.

A CEVI az ülést megelőző estén európai parlamenti képviselőket, illetve borágazati tisztségviselőket hívott meg egy, a jelenlegi EU-elnökséget vivő Luxemburg brüsszeli nagykövetségén megtartott fogadásra, melynek keretében ismételten igyekeztek felhívni figyelmüket az európai családi birtokok szerepének fontosságára.