CEVI-logo-200-200A CEVI, vagyis a Független Szőlő- és Bortermelők Európai Szövetsége az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, mely az európai független szőlő- és bortermelőket fogja össze és képviseli. A független bortermelő a saját, gyakran családi kis- vagy mikrovállalkozása élén álló vállalkozó, aki egyszerre szőlőtermelő, borász és a vevőivel közvetlen kapcsolatban álló értékesítő. A CEVI tagságát Franciaország, Portugália, Luxemburg, Svájc, Magyarország, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia, Bulgária, Québec és Montenegró 11 országos tagszervezetei adja.

Honlap: www.cevi-eciw.eu | Twitter: @ceviwine 

 

2014 fontos év volt az európai szőlő- és borágazat immár több mint 10 éve kulcsszereplőjének számító CEVI történetében: az Európai Bizottság egyértelműen elismerte szervezetünket azzal, hogy két szakértői helyet biztosít számunkra az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) „civil párbeszéd” munkacsoportjában, az évet továbbá aktív lobbytevékenység jellemezte, egy franciaországi és egy olaszországi éves közgyűlés megtartásával kiépítettük belső együttműködésünk rendszerét, valamint megjelentünk a Twitteren is.

A CEVI KÉT SZAKÉRTŐI HELYET KAPOTT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG „CIVIL PÁRBESZÉD” MUNKACSOPORTJÁBAN

Tavaly áprilisban a CEVI szakértői minőségben kapott részvételi lehetőséget az EB Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) borágazati „civil párbeszéd” munkacsoportjának munkájában. (Ezek a „civil párbeszéd” munkacsoportok váltják fel a korábbi tanácsadó csoportokat; a CEVI eddig a borászati tanácsadó csoport munkájában megfigyelőként vett részt.)

A szervezet két helyet kapott a fontos egyeztetési fórumnak minősülő munkacsoportban, mely az egyes érintettektől vélemények, javaslatok, beszámolók formájában gyűjti össze s integrálja magas szinten azokat információkat, amelyek az Európai Bizottság belső szakvéleményének kialakításában azután figyelembe vesznek. Mostantól a Bizottság minden szőlészeti-borászati vonatkozású döntése kapcsán kikéri a munkacsoportban tagsággal rendelkező szakmai szervezetek, így a CEVI két képviselőjének véleményét is. A borágazati civil párbeszéd munkacsoport hétéves mandátummal alakult meg.

AZ EURÓPAI VÁLASZTÁSOK ÉS A BORÁGAZATI FRAKCIÓKÖZI CSOPORT ÚJJÁALAKULÁSA

A 2014. évi Európai Parlamenti választások után mindössze egy hónappal a CEVI minden az új Parlament a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságban (COMAGRI) ülő összes tagjának címzett levélben kérte a Parlament borágazati frakcióközi csoportjának újjászervezését.

A frakcióközi csoportok az Európai Parlament olyan, nemhivatalos szervei, melyek célja a bizottságokhoz és politikai frakciókhoz képest informálisabb véleménycserélési fórum biztosítása. Az önkéntes alapon ülésező frakcióközi csoportok a választott európai képviselők közös akarata alapján jönnek létre, létrehozásukat legalább három különböző politikai frakció képviselőjének kell kezdeményeznie.

A borágazati frakcióközi csoport 20 évvel ezelőtt jött létre a COMAGRI munkájának támogatására és mára a Parlament egyik legtevékenyebb ilyen csoportjának mondhatja magát. A Parlament eddigi 7 ciklusa alatt az összes tagállam és frakció összesen több mint 90 európai parlamenti képviselője volt tagja.

A frakcióközi csoport, ahogy a múltban, ma is a borágazatot érintő kiemelt jelentőségű kérdések felvetésének fontos fóruma. A szorosan együttműködő tagok az ágazati szereplők aggodalmait hatékonyan képviselték a Parlamentben, aminek köszönhetően az európai szőlészeti-borászati működési modellt sikerült megóvnunk.

A frissen megválasztott képviselők megértették a csoport újjáalakulásának fontosságát, így a 8. ciklus idejére végül Herbert Dorfmann olaszországi képviselő vezetésével, több mint 80 képviselői taggal állt fel a borágazati frakcióközi csoport.

FONTOS ELŐRELÉPÉS A TÁVÉRTÉKESÍTÉS KÖNNYÍTÉSE TERÉN

A bor EU-belüli távértékesítésének a független szőlő- és bortermelők számára alapvető jelentőségű ügyében a CEVI az év során számos intézménynél kereste a megoldást.

Az év elején Thomas Montagne tartott témában előadást az Európai Közösség a jövedéki adókkal foglalkozó kapcsolattartó csoportja előtt, amely alkalmat megragadva a CEVI két másik szakmai szervezet (a Copa-Cogeca és az EFOW) támogatásával a független szőlő- és bortermelők távértékesítésről kialakított álláspontját taglaló levelet küldött a mezőgazdasági, a belső piacokért, illetve a vámunióért felelős európai biztosoknak is.

Ezen lépések nyomán az Európai Bizottság egy tanácsadó céget bízott meg a probléma elemzésével: a felmérés célországaiban megkérdezett nagyszámú termelő véleményét és javaslatait online kérdőíven fejtette ki.

A Bizottság novemberben kiadott jelentése megerősítette, hogy a távértékesítés fejlődése előtt gyakorlati akadályok állnak és meg kell találni a megoldást az adóügyi képviselők rendszerének kiváltására. Ez az előzetes jelentés az első fontos lépés a távértékesítés egyszerűsítése felé.

A FÖLDRAJZI JELÖLÉSEK VÉDELME

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) egy sor borhoz kapcsolódó felsőszintű domain bevezetését és értékesítését tervezi – a földrajzi jelölések egyediségének figyelembevétele nélkül. Így, például, a bordeaux.vin vagy bourgogne.wine domain-nevek akár kétes eredetű termékek népszerűsítésére is felhasználhatóak lehetnek.

A CEVI ezért Neelie Kroes digitális politikáért felelős, Dacian Cioloş mezőgazdasági és Michel Barnier a belső piacokért felelős európai biztosokhoz fordult támogatásért. A CEVI elnökének címzett levelében Neelie Kroes biztosított minket, hogy az Európai Bizottság teljes mértékben osztja ágazatunk aggodalmait a .vin és .wine domainek esetében az ICANN  által alkalmazott eljárás kapcsán.

A CEVI A TWITTEREN

Augusztusban a CEVI saját Twitter-fiók létrehozása mellett döntött. Ezáltal nemcsak az aktívabb internetes életet élő termelők kaphatnak valósidejű információkat, de a CEVI is tovább építheti, erősítheti a választott képviselőkből, újságírókból, stb. álló kapcsolatrendszerét.

MONTPELLIER ÉS TORINO: CEVI TAGGYŰLÉSEK

A CEVI 2014. április taggyűlésére Montpellier-ben került sor: a Francia Független Szőlő- és Bortermelők a francia szőlő- és bortermelők Béziers-i találkozójának  megnyitójára is meghívták a CEVI-tagszervezeteket.

Októberben a CEVI elnöksége Torinóban ülésezett az öt kontinensről származó, kiváló minőségű kulináris és mezőgazdasági termékek kétévente tartott nagy seregszemléjének, a Salone del Gusto e Terra Madre-nak idején. Matilde Poggi, a FIVI elnöke ekképpen igyekezett kihasználni az Európai Tanács olasz elnökségének időszakában a Salone del Gusto és a közelgő 2015. évi olaszországi világkiállítás adta környezetet arra, hogy a független szőlő- és bortermelők ügyét a nemzetközi figyelem középpontjába állítsa.